Megjelent a Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása pályázat

2024.05.13

Megjelent a Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása pályázat, mely az alábbi célok megvalósulását kívánja elősegíteni:

A felhívás elsődleges célja a változó éghajlati körülményekhez alkalmazkodni képes, magas termőképességgel és termésbiztonsággal rendelkező ültetvények telepítésének támogatása. További cél a folyamatosan változó piaci igények kielégítéséhez szükséges innovatív termesztéstechnológiai megoldások alkalmazásának ösztönzése, a fajtaválaszték korszerűsítése, az öntözött ültetvények területének növelése, valamint az ökológiai művelésmód alkalmazásának elősegítése.

1. célterület - Ültetvénytelepítéshez kapcsolódó tevékenységek

A célterület támogatni kívánja új gyümölcstermő-, gyógy-, aroma és fűszernövény-, borszőlő- és komló ültetvény telepítését, meglévő gyümölcstermő ültetvények korszerűsítését. További támogatási cél a kedvezőtlen éghajlati jelenségek (tavaszi fagykár, esőkár, jégkár) kivédéséhez, kedvezőtlen hatásuk csökkentéséhez kapcsolódó kármegelőző beruházások ösztönzése, valamint az ültetvények műveléséhez szükséges gépek, eszközök beszerzésének támogatása.

2. célterület – Öntözési infrastruktúra kialakításával kapcsolatos tevékenységek

A kertészeti ültetvények fokozattan érzékenyek a klímaváltozás negatív hatásaira, különösen a vízhiányra. A termésbiztonság fenntartásához, a gazdák jövedelembiztonságának megőrzéséhez, a termékek iránti kereslet kielégítéséhez elsődleges feladat az ültetvények vízutánpótlásának biztosítása. A célterület támogatni kívánja a hatékony vízfelhasználást biztosító víztakarékos öntözési technológiák kialakítását, az öntözőrendszerek vízfelhasználásának optimalizálását, a víztakarékos öntözési infrastruktúra és a kapcsolódó műtárgyak fejlesztését és rekonstrukcióját, valamint új öntözővíz-szolgáltató művek és - rendszerek kiépítését.

A támogatás mértéke, összege

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: maximum 500 millió forint.

A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 50-70%-a.

A támogatási kérelem benyújtásának határideje:

Benyújtás: 2024. július 24-től 2025. március 03-ig.

További információ a pályázatról ITT