Kibővült a 0%-os hitelprogram

2020.06.10

Megnövelték a népszerű 0%-os hitelprogram keretösszegét, valamint bővítették a felhasználási lehetőséget.

A hitelprogram célja, hogy a vállalkozásokat segítse technológiai korszerűsítésükben különböző költségeik támogatásával. A programra vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások nyújthatják be kérelmeiket.

Miben változott a konstrukció?

A programon belül két alprogram került meghatározásra, amelyek eltérő összeggel, eltérő formákban segítik a vállalkozásokat. Mindkét alprogram esetében a kamat és minden egyéb banki költség 0%!

"A" alprogram

Az alprogram keretösszege több mint 160 milliárd forint.

Célja a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése, illetve a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, bővítésének támogatása, amelynek egyedi célkitűzése a finanszírozási forrásokhoz nem, vagy nem megfelelő mértékében hozzájutó mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztése a mikro-, kis- és középvállalkozások külső finanszírozáshoz történő hozzáférésének javítása révén. A támogatott beruházásnak olyan fejlesztést kell eredményeznie, ami javítja a technológiai felkészültséget.

A vállalkozások a program segítségével tárgyi eszközöket, valamint immateriális javakat szerezhetnek be. Minimum 1 millió, maximum 150 millió forint kölcsön vehető fel. Kezdő vállalkozások, valamint a KATA hatálya alá tartozó cégek is igényelhetik a hitelt, esetükben a maximálisan felvehető összeg 25 millió forint.

A kötelező önerő mértéke a projekt összköltségének legalább 5%-a. A futamidő amortizációs kulcstól függ, 2 és 7 év között lehet.

"B" alprogram

Az alprogram keretösszege több mint 68 milliárd forint.

Célja a mikro-, kis- és középvállalkozások likvid működésének zavartalan biztosításához szükséges készlet beszerzések, illetve működési költségek finanszírozása. 

A minimálisan igényelhető összeg 1 millió, a maximális összeg 300 millió forint. 

Önerő nem szükséges! A futamidő 60 hónap.