Igazi rakétára akarja ültetni a magyar gazdaságot az Orbán-kormány 2022-ben (részlet a portfolio.hu szakmai cikkéből)

2021.05.05

Amennyire csak a költségvetési keretek engedik, a kormány rátapos a gázpedálra, a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében - összességében ez olvasható ki a kedden beterjesztett 324 oldalas jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatból. Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy kik járnak jól látványosan 2022-ben, akkor egyértelmű választ tudunk adni: a beruházó, pályázó és építeni vágyó vállalkozások. 

Varga Mihály pénzügyminiszter keddi sajtótájékoztatóját követően bemutattuk gyorsértékelésünkben, hogy mire elég a 2022-es költségvetés és hogy a kormánynak milyen céljai lehetnek vele. A fő számok alapján összességében úgy értékelhetjük a jövő évi büdzsét, hogy a kormány igyekszik maximálisan kihasználni a rendelkezésére álló költségvetési mozgásteret. Nem véletlenül nevezi a kormány a 2022-es költségvetést az újraindítás költségvetésének és mondja azt a dokumentumban is, hogy ez "a modern Magyarország történetének legnagyobb gazdasági programja".

A PROGRAM JÖVŐRE HAZAI ÉS UNIÓS FORRÁSOKAT FELHASZNÁLVA EL FOGJA ÉRNI A KORMÁNY TERVEI SZERINT A 7308 MILLIÁRD FORINTOT, AMI EGÉSZEN PÉLDÁTLAN MÉRETNEK FELEL MEG, A GDP 13%-A.

A nagy nyertes területek

Vagyis ha a 2022-es év nyerteseit keressük, akkor érdemes alaposabban megvizsgálni ezt a részletes táblázatot. Ez alapján relatív kedvező helyzetben lehetnek:

  • Bizonyos ágazatok képviselői, mivel célzott fejlesztési forrásokat kapnak (turizmus, agrárium, sport, egyházak).
  • Az infrastruktúrális beruházások brutális mérete, valamint az otthonteremtési támogatások, ösztönzők miatt az építőipari szektor minden szeglete.
  • Az uniós pályázati forrásokra hajtó vállalkozások.
  • A 13. havi nyugdíj két heti részletéhez, valamint prémiumhoz hozzájutó nyugdíjasok.
  • A 25 év alattiak a bevezetendő szja-mentességnek köszönhetően.
  • Az egészségügyi dolgozóknak azon része, akik béremelésben részesülnek jövőre is. 

Ha a fentebbi táblázat egyes sorait megnézzük, akkor sokak számára nyilvánvalóvá válhat, hogy az építkezésekkel összefüggő beruházásokra fogja elkölteni a legnagyobb összegeket a kormány jövőre. 

További információk...


Forrás: portfolio.hu