10 milliárdos támogatást kaphat a divatipar és a kreatív szakma

2020.10.05

Megszenvedte a magyar divatipar is a koronavírust, különösen az exportáló cégeknek nehéz Bata-Jakab Zsófia szerint. A talpra állást segítő keretből 5-150 milliót kaphat majd egy-egy cég.

A kreatív szakma újraindítását 10 milliárd forintos támogatás is segítheti a koronavírus okozta válság menedzselésében - írja a Világgazdaság. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Magyar Divat & Design Ügynökséggel (MDDÜ) közösen dolgoz ki erre egy támogatási rendszert, miután utóbbi a koronavírus első hulláma alatt arra jutott, hogy segítségre szorul a kreatív ágazat is.

A 10 milliárdos keret az ágazat minden szereplőjének rendelkezésére áll a márkától a gyártóig - írják -, cégenként tervezetten 5 és 150 millió forint közötti támogatás érhető majd el. A részletekről való tájékoztatást őszre ígérik a lap szerint.

Nagyon gyorsan éreztette hatását a járvány a divatiparban - nyilatkozta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója a Világgazdaságank. Magyarországon 12 ezer vállalkozás 90-100 ezer munkahelye került veszélybe. Rosszabb helyzetben van szerinte az a 3000 magyar cég, amelyik exportál. Az ágazat következő féléves kilátásai ugyanakkor bíztatóak szerinte, jó stratégiával pedig nemzetközi szinten érhetne el versenyelőnyt a magyar divatipar.

forrás: hvg.hu

Amennyiben tetszett a cikk illetve más hasonló híreket szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

MEGJELENT!