A kornavírus változásokat hozott a hazai uniós pályázatokban – jönnek az új konstrukciók

2020.08.26

Jelentősen változik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatainak összetétele a covid-19 fertőzés hatására. Több új pályázat is megjelenik idén, folytatódik a kkv-kat támogató kiírások dömpingje. A változások összértéke meghaladja a 100 milliárd forintot.

A kormány 1474/2020-as határozata módosította a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1006/2016-os határozatát. Ennek értelmében jelentősen változik a Ginop-pályázatok összetétele a covid-19 fertőzés hatására. Több új pályázat is megjelenik idén, folytatódik a kkv-kat támogató kiírások dömpingje. A változások összértéke meghaladja a 100 milliárd forintot.

A munkabér-támogatásokból vettek el pénz

A 200 milliárd forint keretösszeggel elindított országos kihatású munka-bértámogatást 100 milliárd forinttal csökkentik. Ez nem azt jelenti, hogy később ne lenne lehetőség az újbóli kiírásra, de figyelembe véve a járvány első hullámának gazdaságra gyakorolt negatív hatását, a vállalkozások által benyújtott igényre egyelőre elégnek tűnik ez az összeg.

A 31,5 milliárd forint keretösszeggel elindított kutatásfejlesztési munkahelyek megőrzését szolgáló vészhelyzeti bértámogatás 11,5 milliárd forinttal csökken. A Ginop-Vekop-forrás terhére elszámolt bértámogatási csomagból átcsoportosítanak 11,5 milliárd forintot más, főleg a covid-19 hatásait enyhítő kkv-kat támogató pályázati programokra.

Hova megy a pénz?

A legnagyobb figyelmet kiváltó Ginop-1.2.8 kódjelű, kkv-k fejlesztési támogatására rövid idő alatt - egy hónap alatt - 3800 kérelem érkezett, 90 milliárd forint értékben, míg a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (Vekop)-1.2.6, a Ginoppal megegyező tükörpályázatra közel 1600 pályázó adott be 37 milliárd forint értékben igényt.

A Ginop-pályázat eredeti keretösszege 33,3 milliárd forint, ami a jelenlegi intézkedés hatására gyakorlatilag a kétszeresére, 67,33 milliárd forintra növekszik. A Vekop-pályázat eredeti keretösszege 18,8 milliárd forint, ami 14,5 milliárd forinttal 33,3 milliárd forintra növekszik. A két pályázat így 48,5 milliárd forinttal növekszik, azaz a kormány a keretösszeget szinte megduplázta. Viszonylag pontos statisztikák állnak rendelkezésre arról, hogy mekkora a pályázói lemorzsolódás, így a jelenlegi keretemelésből arra lehet következtetni, hogy minden pályázó, aki a feltételeknek megfelelő támogatási kérelmet nyújtott be, meg fogja kapni a támogatást.

Új pályázatok

Ginop-1.2.9-20 kódjellel jelenik meg a Hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatása pályázati felhívás, amely 5 milliárd forint keretösszeggel válik elérhetővé hamarosan. A pályázati felhívás várhatóan hasonló lesz a válságkezelő Ginop/Vekop pályázatokhoz, a támogatási összeg vissza nem térítendő lesz és nem feltételekhez kötött, de ehhez a pályázat megvalósítási helye hátrányos helyzetű település kell legyen, ahogyan a pályázat címe is rámutat.

Új felhívásként jelenik meg a Ginop-1.2.13-20 kódjelű egyszer használatos és egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásával érintett, valamint az ezeket helyettesítő termékek gyártásával foglalkozó vállalkozások technológiaváltásának és kapacitásbővítésének támogatása. A pályázat induló keretösszege 7 milliárd forint lesz, a pályázat jellege kapacitásbővítő vagy új technológiákra áttérő projektek támogatása. Olyan projekteket vár a kiíró hatóság, amelyek a környezetszennyező - különösen egyszer használatos - műanyagtermékek kiváltásával foglalkoznak. A pályázati felhívás várhatóan októberben jelenik meg.

A járvány miatt igencsak megtépázott divat és dizájnipar is külön pályázati támogatást kap 7 milliárd forint keretösszeggel. A Ginop-1.2.14-20, Divat és Dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása pályázat fog megjelenni idén októberben. A felhívás célja a divat- designipari kkv-k megújulását elősegítő technológiai fejlesztések támogatása. A támogatás hatására a kedvezményezett vállalkozások munkahelymegtartó és jövedelemtermelő képessége javul.

Új felhívás a Ginop-1.2.12-20 kódjelű Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása pályázat, amelynek keretösszege 5,149 milliárd forint lesz. A felhívás célja az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások fejlődését eredményező beruházások támogatása. A pályázati felhívás várhatóan novemberben jelenik meg.

A jelentősen túligényelt Ginop-5.3.12-19, Foglalkoztatás-bővítés ösztönzése című pályázat 12 milliárd összegű kerete 4,549 milliárd forinttal nő. A pályázatra 665 darab kérelem érkezett 23,3 milliárd forint értékben. A keretösszeg emelése a támogatott, de forrás hiányában tartaléklistára került támogatási igények kipótlását célozza.

forrás: napi.hu


A fentiekből látszik, hogy több új, az eddigiek alapján népszerű pályázat fog indulni. Fontos, hogy mielőbb vegye fel a kapcsolatot pályázati szakértővel, hogy időben beadásra kerüljön pályázata!