A 2021-2027-es pályázati ciklus előrejelzései - akár már a jövő év elején indulhatnak az új konstrukciók

2020.09.17

Soha nem látott mértékű források érkeznek a magyar gazdaságba a vállalkozások fejlesztésére a 2021-2027-es európai uniós pályázati ciklusban - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

György László, a 2021-27-es európai uniós források várható felhasználását ismertető tájékoztatóján azt mondta: mivel még folynak a tárgyalások Brüsszellel, a pályázati források konkrét nagysárágról egyelőre nem mond számokat. Hozzátette, hogy a kormány jelenlegi tervei szerint lesznek úgynevezett tömegpályázatok, amelyeket negyedévente hirdetnek majd meg, ezeknél 3-4 hónap alatt döntések is születnek.

A pályázatok nem a hagyományos szakpolitikai rendszer szerint fognak működni, nem kell külön eszközre, foglalkoztatásra, digitalizációra, energiahatékonyságra, képzésre és más fejlesztési célokra pályázni, hanem csak magára a beruházásra, amelynek meglesznek a felsorolt szakmai részei.

Mikor jöhetnek az új pályázatok?

Akár már jövőre oda lehet ítélni a 2021-2027-es uniós ciklusban Magyarországnak járó források 25-30 százalékát. Az így elinduló, zömében vállalati fejlesztések pedig erős lökést adhatnak a teljes gazdaságnak.

A 2021-2027-es uniós költség­vetés elfogadása magyar szem­­pontból bizakodásra adhat okot, hiszen a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok már fél-egy éven belül profitálhatnak az új ciklus pályázati forrásaiból.

Jövő januárban, már az új hétéves időszak operatív programjainak elfogadása előtt jöhetnek az első felhívások, méghozzá feltételesen visszatérítendő támogatás formájában, akár konstrukciónként 50-100 milliárd forintos kerettel.

A szakember szerint ennek a fajta támogatási formának - amikor a felvett kölcsön bizonyos feltételek teljesülése mellett alakulhat át támogatássá - az adja a létjogosultságát, hogy a 2014-2020-as ciklus hajrájában pilotprogramként már megismerte a piac, kedvező is volt a fogadtatása a reálgazdaságban.

A jövő év tavaszára, nyarára számos további projektjavaslatot fogadhatnak el, akár a teljes hétéves keret 25-30 százalékára is kötelezettséget lehetne vállalni.

Ha tízmilliárd euró kerül közvetlenül a gazdaságba, átlagosan 50 százalékos támogatási intenzitással számolva húszmilliárd eurónyi beruházásba vághat bele már jövőre a versenyszféra.

Amennyiben tetszett a cikk illetve más hasonló híreket szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!